Kethi kirjeldab, et selgeltnägijast elukaaslane Anzori tegelikult alkoholi ei tarbi, eriti just ametialastel põhjustel. Vahel harva veedetakse mõni mõnusam õhtu tilgakese alkoholi seltsis. Kuid Anzori hoiatab kõiki joogilembe: 2021 aasta mõjub halvasti neile, kes tarbivad alkoholi.
"Sisemine agressiivsus tuleb rohkem esile ja kuna nii raske aasta seljataga, siis tänavu on see, kus on vaja hakata taas endale vaimset vundamenti ehitama," kirjeldab naine kallima sõnu.
Gruusias käies mõistis Kethi üht suurt erinevust Eesti ja Gruusia kultuuride vahel. "Eestlastel ei ole joomiskultuuri, me ei oska juua alkoholi," hüüatab ta. "Seal ei ole niimoodi, et "Terviseks!" ja kulistad. Seal võetakse üks vein, kõik istuvad suure laua taga, laud on kaetud. Kõikidega lüüakse kokku ja siis on toost ja inimene räägib, peab maha 10-15 minutilise toosti."
Toostis kõnetatakse isiklikke teemasid, avaldatakse tänutunnet, armastust ja hoolivust. Tänatakse perekonda, vanemaid. Esimene toost võetakse isale või hoopis kohtumispaiga omanikule. Pikk kõne lõppeb pisikese lonksukesega klaasist, mis rändab kuni järgmise toostini puutumatult lauale. "Mitte keegi ei jää täis!" kirjeldab Kethi.
Gruusia on tuntud oma suurepäraste veinide poolest ning just seda enamikel kokkusaamistel pruugitaksegi. Kuid isegi koduses kasutuses olevad klaasid ei ole pokaali mõõtu, vaid on hoopis väga pisikesed. Joogi kõrvale nauditakse head ja paremat, süüakse kõht täis. Koosviibimist ja toostide tegemist kasutatakse selleks, et avaldada oma tänulikkust, öelda mõni palve või lihtsalt öeldakse hästi.
"Sealt ma õppisin, et võtta tuleb aeglasemalt. Võta see klaas aeglasemalt, siis sulle piisabki sellest ühest," arvab Kethi ning soovitab kõigil alustada enese harimise ja kultuursemaks olemisega. "Alkohol on targa inimese jook," lisab ta.
Anzori usub, et võõraste inimeste seltskonnas ei ole üldse sobilik juua. "Isegi restoranis jätab ta alati joogi alles," sõnab Kethi.
Vaata Sky.ee elulist podcasti "Seotud kaine eluga" artikli päisest!