Seekordses "Nädal toidupoes" segmendis olid jutuks akrüülamiidid. Kuigi parasjagu kodus remondiga tegutsev Rauno Märks rõõmustas, et saab nüüd lõpuks ometi maalritööde alast kasulikku nõu, pidi ta kahjuks pettuma. Maris Kõrvits arvas, et see kõlab nagu midagi, millest valmistatakse kunstküüsi. Tegelikult on akrüülamiidid hoopis keemilised ühendid, mis tekitavad tärkliliste toiduainete küpsetamisel ja praadimisel ja röstimisel. Näiteks kartuli.
"Suurem osa toidu mürgitamist võib hoopis leida aset meie kodus," hoiatab Marge. "Kartul on kõige suurem riskigrupp, eelkõige kartulikrõpsud ja friikartulid aga samamoodi ka teraviljad. Näiteks vahvlid ja röstsaiad," selgitab Marge. Mõlemal saatejuhil on toidu küpsetamise osas vastakas info: ühest küljest öeldakse, et kõrbenud toitu ei tohi süüa, teisalt aga räägitakse, et see teeb kõhule head.
Margel oli kohe pakkuda teadlaste uurimistulemused: "Neisse tuleks väga tõsiselt suhtuda, sest akrüülamiidid tekitavad vähkkasvajaid ja kahjustavad meie DNA-d."
Kõigest harjumuspärasest, õnneks, kohe loobuma ei pea! Marge jagab kasulikku informatsiooni, kuidas toitu peaks küpsetama ning mida tähele panna, et kahjulike akrüülamiidide hulka toidus kontrolli all hoida!
Kuula ja jäta meelde: